Анатолій Твердий. Ейфорія. 20.09.2015

20150812-IMG_7692

 

20150812-IMG_7690Виставка Анатолія Твердого «Ейфорія» – є вже другою персональною експозицією художника у галереї ART 14. Великого розміру асамбляжі й інсталяції створюють атмосферу свята, дискотеки, грандіозного фестивалю, до якого запрошені гості галереї. Еклектика і кемп слугують авторові за основні художні прийоми.

Персонажі і символи, якими насичені роботи художника і якими він фахово жонглює, відомі глядачам з пісень, жартівливих оповідань, анекдотів. Автор активізує глядацьку пам’ять з якої виринають напівзабуті з давніх часів 90-х «матраци з грошами», «долари, що літають», рокерський одяг та дискотеки в стилі «техно». Це «оновлені» дев’яності, причепурені художником, наче співставлені з сьогоденням, саме так, як нам все частіше пророкує телебачення.

Однак, не слід думати, що А. Твердий пропонує нам імпресіоністичне відтворення свого бачення життя. Тут важлива його авторська позиція, кут зору. Манера виконання і застосовані художником матеріали свідчать про дистанцію, з якою він ставиться до того, що зображає. Через це, веселий гумор і дотеп, для уважного глядача, набувають обертонів сарказму й скепсису. Понять, як відомо, протилежних гумору, але завдяки їхньому одночасному застосуванню автором, досягається широкий емоційний діапазон.

Анатолій Твердий створив виставку – ілюстрацію до книги сьогодення, яка насичена суперечливими асоціаціями, іронією та роздумами втіленими у твори.